Identification of viruses isolated from Hippeastrum hybridum Identyfikacja wirusów wyizolowanych z Hippeastrum hybridum Identifikacija virusov izolirovannykh is Hippeastrum hybridum
Z rośliny Hippeastrum hybridum cv. Winter Cardinal mającej ostrą mozaikę oraz zniekształcone liście wyizolowano wirus bardzo niestabilny (trwałość in vitro 1 - 2 h, punkt inaktywacji termicznej 38 - 42°C, rozcieńczenie graniczne 10⁻³). Te cechy oraz reakcja roślin testowych dały podstawę do uznania go za wirusabrązowej plamistości pomidora (tomato spotted wilt virus - TSWV). Przeprowadzona próba serologiczna wykazała nieprzydatność tej metody do wygrywania TSWV w roślinach Hippeastrum. Drugi wirus wyizolowany z rośliny H. hybridum cv. Red Lion, u której oprócz słabej mozaiki na liściach występowało zniekształcenie kwiatów i rozbicie ich barwy (flower breaking) został zidentyfikowany jako wirus mozaiki ogórka (cucumber mosaic virus - CMV). Identyfikację tę przeprowadzono na podstawie reakcji roślin testowych, wyniku próby serologicznej oraz oznaczając standardowe właściwości tego wirusa w soku (trwałość in vitro 3 - 4 dni, punkt inaktywacji termicznej 65 - 70°C, rozcieńczenie graniczne 10⁻³).
Из растения Hippeastrum hybridum cv. Winter Cardinal, отличающегося острой мозаикой и деформацией листьев, был выделен сильно неустойчивый вирус (устойчивость in vitro 1 - 2 дня, точка термической инактивации 38 - 42°С, предельное разбавление 10⁻³). На основании этих признаков и реакции исследуемых растений можно этот вирус считать вирусом бронзовости помидоров (tomato spotted wilt virus - TSWV). Проведённая серологическая проба показывает непригодность этого метода выкрывать TSWV в пас тениях Hippeastrum. Второй вирус, выделенный из растений H. hybridum cv. Red Lion, у которых кроме слабой мозаики на листьях выступала деформация цветков и разрушение их окраски (flower breaking) идентифицируется с вирусом мозаики огурца (cucumber mosaic virus - CMV). Идѳнтификайия эта проведена была на основании реакции исследуемых растений, результата серологической пробы, а также определяя стандартные свойства этого вируса в соке (устойчивость in vitro 3 - 4 дня, точка термической инактивации 65 - 70°С, предельное разбавление 10⁻³).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00