Supply sources of specialist outlets offering organic food in Poland Źródła zaopatrzenia sklepów specjalistycznych oferujących żywność ekologiczną w Polsce
W artykule zaprezentowano wyniki badań prowadzonych w handlu detalicznym
żywnością ekologiczną w latach 2011–2012 w ośmiu największych aglomeracjach miejskich
w Polsce. Badaniami objęto 131 sklepów specjalistycznych oferujących żywność ekologiczną.
Z przeprowadzonych badań wynika, że asortyment badanych placówek jest dość zróżnicowany,
niemniej jednak występują braki niektórych poszukiwanych produktów, zwłaszcza w mięsie i wędlinach.
Braki te wynikają z faktu, że łańcuch dystrybucji żywności ekologicznej nie jest dostatecznie
rozwinięty. Zarówno liczba, jak i oferta pośredników jest niewystarczająca, aby zapewnić pełny
asortyment ekoproduktów. Najważniejszymi źródłami zaopatrzenia badanych sklepów są hurtownie
i gospodarstwa ekologiczne, jednak rozproszenie podaży jest dość duże, co dodatkowo podnosi
koszty i ceny. Współpraca mniejszych sklepów w zakresie zakupu, jak również między sklepami
i dostawcami, w pewnym stopniu mogłaby się przyczynić do rozwiązania problemów z zapewnieniem
kompleksowej oferty żywności ekologicznej.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00