Tytuł pozycji:
Zmiany samowystarczalności żywnościowej krajów Unii Europejskiej
- Tytuł:
-
Zmiany samowystarczalności żywnościowej krajów Unii Europejskiej
Changes in food self-sufficiency in the European Union countries
- Autorzy:
-
Pawolek, J.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/790988.pdf
- Data publikacji:
-
2015
- Wydawca:
-
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich; 2015, 102, 2
2353-4362
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem artykułu jest omówienie zmian poziomu samowystarczalności żywnościowej
w krajach członkowskich UE, definiowanej jako stosunek krajowego zużycia
artykułów rolno-spożywczych względem krajowej produkcji. W latach 2004-2011 w UE nie
zaobserwowano istotnych zmian samowystarczalności żywnościowej. Przeprowadzona analiza
wykazała, że kraje wyżej rozwinięte mają wyższą samowystarczalność w zakresie produktów
pochodzenia zwierzęcego, a niżej rozwinięte w zakresie zbóż.
The aim of this paper is to discuss the changes in food self-sufficiency in the EU countries, defined as the
proportion of domestic consumption in comparison with domestic production. In 2004-2011 there were no significant
changes in food self-sufficiency in the EU. The analysis showed that the more developed countries have a
higher self-sufficiency in livestock products, while less developed countries in the field of cereals.