The state of water in the fruit body of the Amanita muscaria mushroom and its composite with “wetting-drying”nanosilica A-300 was studied by low-temperature 1H NMR spectroscopy. It was found that even in the initial biomaterial, part of the water is in a weakly associated state. After drying, the portion of weakly bound water decreases, but in the medium of CDCl3, almost all water becomes weakly boned. This effect is accompanied by a threefold increase (from 3.4 to 10.3 J/g) of the total binding energy of water, which, is probably due to the transition of water from the system of spherical (cylindrical) clusters to a two-dimensional film, uniformly distributed over the surface of the biomaterial. It is suggested that due to the binding by the surface of the silica from the composite, the toxic substances present in the mushroom in the form of complexes with enzymes, will not be desorbed.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00