Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany składu gatunkowego łąki górskiej i cech funkcjonalnych roślin spowodowane różnymi sposobami ekstensywnego użytkowania i nawożenia

Tytuł:
Zmiany składu gatunkowego łąki górskiej i cech funkcjonalnych roślin spowodowane różnymi sposobami ekstensywnego użytkowania i nawożenia
Changes in species composition and functional plant traits of mountain grassland caused by different ways of extensive management
Autorzy:
Zarzycki, J.
Misztal, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/76110.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Łąkarskie
Źródło:
Łąkarstwo w Polsce; 2015, 18
1506-5162
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Maintaining high biodiversity in mountainous areas requires the existence of semi-natural grassland communities. In a seven-year experiment we evaluated the impact of different extensive types of management and abandonment of use on botanical composition of sward and functional traits of plant species. Regular mowing was the main factor differentiating the species composition. Also in terms of functional traits the greatest differences occurred between the harvested and not harvested plots. Uncut plots were characterized by a higher proportion of geophytes and species reproducing vegetatively. Date of mowing or fertilizer application had much smaller effect.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies