Influence of distillation time on the content and composition of essential oil isolated from lavender (Lavandula angustifolia Mill.) Wpływ czasu destylacji na zawartość i skład olejku eterycznego wyizolowanego z lawendy (Lavandula angustifolia Mill.)
The influence of the time of distillation on the content and composition of the essential oil
isolated from lavender (Lavandula angustifolia Mill.) by steam distillation was investigated.
The maximum essential oil percentage (2%) was obtained after 2 hours of distillation, while
the minimum essential oil percentage (1%) was obtained after 40 minutes of distillation.
The chemical composition of the isolated oil was determined by GC-MS. Linalool (28.78–
30.68%), linalyl acetate (12.35–17.67%) and α-terpineol (7.57–11.49%) were the major components
of the analysed oil.
Zbadano wpływ czasu destylacji na zawartość i skład olejku eterycznego wyizolowanego
z lawendy (Lavandula angustifolia Mill.) na drodze destylacji z parą wodną. Maksymalną
zawartość olejku (2%) uzyskano, prowadząc destylację przez 2 godziny, najniższą (1%),
prowadząc destylację przez 40 minut. Dominującymi składnikamii wydzielonego olejku
były linalol (28,78–30,68%), octan linalilu (12,35–17,67%) oraz α-terpineol (7,57–11,49%).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00