Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Maidenhair tree (Ginkgo bilobae) leaf extraction products in the light of Biopharmaceutics Classification System (BCS) requirements and medium of diversified polarity (ԐM)

Tytuł:
Maidenhair tree (Ginkgo bilobae) leaf extraction products in the light of Biopharmaceutics Classification System (BCS) requirements and medium of diversified polarity (ԐM)
Produkty ekstrakcji liści z miłorzębu japońskiego (Ginkgo bilobae) w świetle wymagań biofarmaceutycznego systemu klasyfikacji (BCS) i medium o zróżnicowanej polarności (Ԑm)
Autorzy:
Nowak, E.
Nachajski, M.J.
Zgoda, M.M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/71687.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
Źródło:
Herba Polonica; 2014, 60, 1
0018-0599
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Model maidenhair tree (Ginkgo bilobae) leaf extracts were created basing on medium of diversified polarity (ԐM). Chromatographic analysis was performed with the HPLC method, with the so-called dry residue remaining after evaporating the dissolving agent from saturated aqueous solutions and from 0.1 mol HCl. Viscosity measure and surface activity estimations were conducted on phase boundary. Then, basic values of viscosity ([h], Mh ) and hydrodynamic values (Ro, Robs., Ω) were calculated. Moreover, reference quercetin and rutin (rutoside) were used to mark the conversion contents of flavonoids in produced extracts with the UV method.

Wytworzono modelowe ekstrakty z liści miłorzębu japońskiego (Ginkgo bilobae), korzystając z medium o zróżnicowanej polarności (ԐM). Przeprowadzono analizę chromatograficzną metodą HPLC tzw. suchej pozostałości uzyskanej po odparowaniu rozpuszczalnika z nasyconych wodnych roztworów i z 0,1 mol HCl. Przeprowadzono pomiary lepkościowe i aktywności powierzchniowej na granicy faz. Wyliczono podstawowe wielkości lepkościowe ([h], Mh) i hydrodynamiczne (Ro, Robs., Ω). Korzystając z referencyjnej kwercetyny i rutyny (rutozydu) przeliczeniową metodą UV oznaczono również zawartość flawonoidów w wytworzonych ekstraktach.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies