Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dandysme ou le goût de la provocation

Tytuł:
Dandysme ou le goût de la provocation
Autorzy:
Kociubińska, Edyta
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/701160.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego
Źródło:
Romanica Silesiana; 2012, 7
1898-2433
2353-9887
Język:
francuski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The present paper is concerned with the most important figures and forms of dandyism in the XIX century. It also outlines the main characteristics of the phenomenon, as well as reflects on a number of literary dandies. According to Barbey d’Aurevilly, dandyism is as difficult to describe as it is to define. In his essay “Mon cœur mis à nu” Charles Baudelaire commented that dandies had “no profession other than elegance […] no other status but that of cultivating the idea of beauty in their own persons. The dandy must aspire to be sublime without interruption; he must live and sleep before a mirror”. In fact, the magic of dandyism resides in the permanent interplay between the dandy’s temperament and his appearance. Key words: Dandyism, esthetisme, provocation, Charles Baudelaire, Barbey d’Aurevilly.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies