Potrzeby deszczowania jęczmienia browarnego w zależności od rodzaju gleby Needs of sprinkler irrigation in production of malting barley depending on the type of soil
W pracy oszacowano potrzeby interwencyjnego deszczowania jęczmienia jarego browarnego i zobrazowano ich dużą zmienność czasową. Zastosowano oryginalną metodę badawczą, bazującą na wynikach wieloletnich ścisłych do-świadczeń polowych. Doświadczenia te prowadzono na obszarze szczególnie deficytowym w wodę (rejon Bydgoszczy) na dwóch rodzajach gleb: bardzo lekkiej na podłożu przepuszczalnym oraz lekkiej na podłożu zwięzłym. Łącznie przeprowadzono 17 eksperymentów jednorocznych, w trzech cyklach wieloletnich, obejmujących 13 sezonów wegetacyjnych.
Wykazano istotną zależność wysokości plonów ziarna na stanowiskach nie deszczowanych oraz przyrostów plonów ziarna pod wpływem deszczowania od wysokości opadów atmosferycznych w okresie wzmożonych potrzeb wodnych jęczmienia, obejmującym miesiące maj i czerwiec. Na podstawie analizy tych zależności oraz sum opadów maja i czerwca w latach 1971-2010 stwierdzono, że duże potrzeby deszczowania jęczmienia, wymagające zastosowania co najmniej
5 dawek nawodnieniowych (sumarycznie co najmniej 100-120 mm wody), występują w rejonie Bydgoszczy na glebie bardzo lekkiej w 30%, a na lekkiej w 12,5% lat. Zastosowanie deszczowania prowadzi w tych latach do znaczącego wzrostu plonów ziarna jęczmienia, wynoszącego co najmniej 2,50 t.ha-1. W aktualnych uwarunkowaniach ekonomicznych, wartość nawet tak wysokich efektów produkcyjnych deszczowania nie zapewnia opłacalności stosowania tego zabiegu. Argument przemawiający za celowością wprowadzenia deszczowania do technologii uprawy jęczmienia browarnego mogą stanowić korzystne zmiany jakości ziarna. W doświadczeniach wykazano, że deszczowanie spowodowało nie tylko wzrost i stabilizację wysokości plonu ziarna, ale przede wszystkim przyczyniło się do po-zyskiwania surowca spełniającego kryteria przydatności browarnej, niezależnie od występujących w sezonie wegetacyjnym niedoborów opadów atmosferycznych.
The study estimated the needs of emergency irrigation in malting barley and illustrated their high temporal variability. The original test method, based on
the results of many years of field experiments was used. Experiments were carried
out in the area of particular deficit in the water (region of Bydgoszcz) on two soil
types: very light with a drained subsoil and light with a dense subsoil. A total of
17 annual experiments were carried out, in three multi-year cycles, involving
13 growing seasons.
There was a significant correlation between grain yield at a non-irrigated
plots, and increases in grain yield under the influence of irrigation and the amount
of precipitation during the period of increased water needs of barley, including the
months May and June. Based on the analysis of these relationships and the total
rainfall in May and June in the years 1971-2010, it was found that the great barley
irrigation needs, requiring the use of at least 5 doses of irrigation (in total at least
100-120 mm of water) are found in the region of Bydgoszcz on the very light soil
in 30% and on the light soil in 12.5% of the years. The use of irrigation in these
years leads to a significant increase in grain yield of barley, of at least 2.50 t.ha-1.
In the current economic conditions, the value of even such high-production effects
of sprinkler irrigation does not provide a cost-effectiveness of this treatment. An
argument for the desirability of the introduction of irrigation for growing malting
barley technology can be a beneficial change of grain quality. The experiments
showed that irrigation resulted in not only the growth and stability of grain yield,
but also contributed to the gathering of raw material that meets the criteria of suitability for brewing, regardless of the existing shortages of precipitation in the
growing season.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00