Zaprezentowano niektóre wyniki analiz i studiów prognostycznych
IBMER w zakresie kształtowania się zrównoważonej produkcji
rolniczej integrowanej z wielofunkcyjnym rozwojem wsi i ochroną środowiska
obszarów wiejskich.
Na zmniejszającej się powierzchni użytków rolnych (UR) musimy
intensyfikować dobrą jakościowo produkcję roślinną i zwierzęcą, przy
zmieniającej się strukturze nakładów materiałowo-energetycznych
i usług produkcyjnych tak, aby przyszłemu pokoleniu przekazywać środowisko
rolnicze i wiejskie w ekologicznej kondycji lepszej od dotychczasowego.
Zmiany ilościowe i substytucyjne w nakładach pracy żywej, nakładach
materiałowych i inwestycyjnych oraz w nakładach bezpośrednich
nośników energii w rolnictwie i jego infrastrukturze wpływają nie
tylko na poziom jednostkowych kosztów produkcji rolniczych surowców
żywnościowych, ale wpływają także na postępy w zakresie wielofunkcyjności
wsi i tempa realizacji regionalnych programów rolnośrodowiskowych.
Stosując zaktualizowaną w IBMER metodologię badań dotychczasowego
stanu i szacunków prognostycznych w zakresie ponoszonych
skumulowanych nakładów materiałowo – energetycznych liczonych metodą
rachunku ciągnionego, stwierdzamy, że:
– jednostkowa energochłonność produkcji rolniczej liczona liczbą
jednostek energetycznych (MJ) na umowną rolniczą jednostkę zbożową
(JZ) systematycznie obniża się i będzie ulegać dalszemu zmniejszaniu
dzięki racjonalizacji zatrudnienia i stosowania agrochemikaliów, wykorzystywania
środków trwałych i ograniczaniu dotychczasowego zużycia
paliw stałych (głównie węgla), – efektywność energetyczna (JZ / MJ) zarówno produkcji roślinnej,
jak i zwierzęcej jest nadal ujemna, co jest przyczyną słabego rozwoju
energetycznego wykorzystywania biomasy, biopaliw i innych odnawialnych
zasobów energii (OZE) na obszarach wiejskich,
– pozytywne wyniki badań w zakresie równoważenia produkcji
rolniczej i integrowania jej z infrastrukturą obszarów wiejskich, stosowania
organicznych metod wytwarzania produktów rolniczych oraz wykorzystywania
OZE i innej energii niekonwencjonalnej, skłaniają do
prognozowania kształtowania się przyjaznego ludziom przyszłościowego
modelu wsi i rolnictwa, działającego na chronionych ekologicznie obszarach
wiejskich.
Konieczne jest podejmowanie dalszych interdyscyplinarnych badań
podstawowych i rozwojowych nad poszanowaniem energii i kształtowanego
środowiska, między innymi w zakresie ustalania realnych
standardów produkcyjnych i bytowych oraz w zakresie ujednolicania
stanowisk specjalistów z różnych opcji ekologicznych i energetycznych.
Some results of analyses and forecast studies conducted by IBMER on development
of sustainable agricultural production integrated with multifunctional development
and protection of rural areas were presented in the paper.
Good quality plant and animal production must be intensified on decreasing
arable lands (AL) with changing structure of material, energy and production service
outlays to make possible leaving the agricultural and rural development to the next
generation in a better condition than now.
Quantitative and substitute changes in man power expenditure, material and
investment outlays and in direct energy carrier expenditure in agriculture and its
infrastructure influence not only the level of unit production costs of agricultural raw
materials for foodstuff manufacturing, but also affect the progress of rural multifunctionality
and the rate of implementation of agro-environmental programmes.
Using the methodology of research, updated by the IBMER, on the current
state and forecasts concerning cumulated material and energy expenditure computed
by the rolling costs method we find that:
– unit energy consumption in agricultural production calculated by the number
of energy units (EU) per assumed corn unit (CU) decreases systematically and
will further decline owing to rationalization of employment and the use of agrochemicals,
utilization of durable means and reducing the former consumption of solid fuels
(mainly coal),
– energy effectiveness (CU/EU) of both plant and animal production is still
negative, which is the reason of still insufficient utilization of biomass, biofuels and
other renewable energy resources (RER) in rural areas,
– positive results of investigations on balancing agricultural production and its
integration with rural infrastructure, application of organic methods of agricultural
product manufacturing and the use of RER and other unconventional energy sources,
allow to forecat human friendly model of future rural areas and agriculture, operating
in protected ecological rural areas.
It is necessary to undertake further interdisciplinary basic and developmental
research on energy saving and environment development including establishing real
production and living standards and in order to unify the opinions of specialists from
different ecological and energy options.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00