Porównanie plonowania trzech odmian sałaty rzymskiej w uprawie wiosennej i jesiennej na glebie bardzo lekkiej w warunkach fertygacji kroplowej azotem Comparison of yields of the three Romaine lettuce cultivars in spring and autumn cultivation on the very light soil under fertigation of nitrogen by drip system
W ścisłych doświadczeniach polowych, przeprowadzonych w roku
2011 na glebie bardzo lekkiej w Kruszynie Krajeńskim koło Bydgoszczy,
porównywano reakcję trzech odmian sałaty rzymskiej w uprawie wiosennej
i jesiennej na fertygację kroplową azotem. Doświadczenia założono
jako dwuczynnikowe w czterech powtórzeniach. Badanymi czynnikami
były: dawka azotu podawana w formie płynnej (25 kg N·ha-1, 50 kg N·ha-
1), odmiana uprawna (‘Barracuda’, ‘Chiquina’, ‘Romora’). Fertygację
przeprowadzono przy użyciu proporcjonalnego dozownika do nawozów.
Wyższy plon handlowy badanych odmian sałaty rzymskiej stwierdzono
w uprawie wiosennej. Zwiększenie dawki nawożenia azotowego z 25 kg
N·ha-1 do 50 kg N·ha-1 istotnie zwiększyło plon handlowy sałaty. Spośród
badanych odmian ‘Romora’ wydała wyższy plon w uprawie wiosennej,
natomiast w uprawie jesiennej najwyżej plonowała odmiana ‘Barracuda’.
Najniżej plonowała odmiana ‘Chiquina’. W uprawie wiosennej uzyskano
większą masę główki sałaty. Wyższa dawka azotu wpłynęła na istotne
zwiększenie masy główki. Największą masę pojedynczej główki sałaty
zanotowano u odmiany ‘Barracuda’. Wyższa dawka azotu spowodowała – przeciętnie dla trzech badanych odmian – zmniejszenie zawartości
suchej masy w liściach sałaty w uprawie wiosennej, zaś w jesiennej –
zwiększenie. Liście sałaty w uprawie wiosennej cechowały się wyższym
poziomem azotanów od uprawianej jesienią. Wyższa dawka azotu wpływała
na wzrost poziomu azotanów w liściach sałaty. Odmiana ‘Romora’
wykazała najmniejszą skłonność do kumulacji azotanów w liściach.
Field experiments were conducted in 2011 on the very light soil in
Kruszyn Krajeński near Bydgoszcz. Responses of the three romaine lettuce
cultivars grown in spring and autumn to nitrogen fertigation by drip system
were compared. Experiments were established as two-factorial trials,
four times replicated. The experimental factors were: nitrogen dose of fertigation
(25 kg N·ha-1, 50 kg N·ha-1), cultivars (‘Barracuda’, ‘Chiquina’,
‘Romora’). Fertigation was conducted with the usage of proportional mixing
dispenser. Higher marketable yield of romaine lettuce cultivars was
noted in spring cultivation. Increased nitrogen dose (from 25 kg N·ha-1
to 50 kg N·ha-1) significantly increased marketable yield of lettuce. From
among the tested cultivars, ‘Romora’ was characterized by the higher
yield in spring cultivation whereas ‘Barracuda’ – in autumn. ‘Chiquina’
was characterized by the lowest yield. The higher weight of a single lettuce
head was noted in spring cultivation. The higher nitrogen dose significantly
increased the single lettuce head. The highest single lettuce head was
noted in case of ‘Barracuda’. On average for cultivars tested, the higher
nitrogen dose caused the decrease of dry matter content in leaves of lettuce
grown in spring time, and in case of autumn cultivation this tendency
was opposite – the higher nitrogen dose increased the DM content. Lettuce
leaves in spring cultivation were characterized by the higher nitrate content
as compared to those from the autumn cultivation. The higher nitrogen
dose increased the nitrate content in leaves of lettuce. ‘Romora’ was
characterized by the lowest tendency to accumulation of nitrates in leaves.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00