W dobie globalizacji uczestnicy łańcucha żywnościowego, poddawani są
presji związanej z naciskiem na koncentrację produkcji, intensyfikację i specjalizację.
Z badań wynika, że w sektorze żywnościowym w Polsce występuje trwała tendencja
procesów konsolidacyjnych poprzez fuzje i przejęcia przedsiębiorstw. Istnieje wiele
czynników mających wpływ na budowanie konkurencyjności przedsiębiorstw, a wśród
nich wiodące znaczenie mają: liczba, wielkość i zróżnicowanie przedsiębiorstw, zróżnicowanie
oferty produktowej, stopień nasycenia rynku, postęp technologiczny. Celem
przewodnim opracowania jest przedstawienie wagi oraz znaczenia poszczególnych
czynników wpływających na kreowanie trwałej przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw
przemysłu spożywczego w Polsce.
In the age of globalization, participants of food chain are under pressure of
concentration, intensification and specialization of production. The results of research
show that there is a continued trend of consolidation processes by mergers and acquistions
in Polish food industry. There are many factors that influence the competitiveness
of enterprises. The most important role play: number and differentiation of enterprises,
differentiation of products, saturation of food needs, technological progress. The aim of
this paper is to present the role and importance of particular factors influencing the creation
of competitive advantage of food industry enterprises in Poland.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00