Czynniki determinujące spożycie mięsa wołowego na świecie i w Polsce w latach 2000-2012 Factors determining the consumption of beef in the world and in Poland in the years 2000-2012
Celem pracy była charakterystyka rynku mięsa wołowego oraz jego spożycia na świecie
i w Polsce. Konsumpcja mięsa wołowego charakteryzuje się dużym zróżnicowaniem
w poszczególnych krajach. W Urugwaju spożycie mięsa wołowego wynosi aż 61,3 kg/osobę
natomiast w Polsce konsumpcja tego rodzaju mięsa jest jedną z najmniejszych i wynosi 1,6 kg/osobę.
Jednym z czynników mających wpływ na zmianę struktury spożycia mięsa jest wzrost dochodu
ludności. W Unii Europejskiej, struktura spożycia mięsa ulegała zmianom od momentu poszerzenia
wspólnoty o nowe państwa członkowskie. Jednym z czynników determinujących zmiany zachowań
konsumentów na rynku żywnościowym jest ich edukacja żywieniowa. Na światowy handel mięsem
wołowym wpływają także obawy konsumentów związane z chorobami zwierząt między innymi
z pryszczycą i gąbczastą encefalopatią bydła oraz inne czynniki takie jak, np.: długi cykl produkcyjny,
religia, wierzenia oraz aspekty etyczne i środowiskowe.
The aim of the study was to characterize the market in beef and its consumption world and
in Poland. Consumption of beef is characterized by a great diversity in different countries.
In Uruguay, the consumption of beef is up to 61.3 kg/person while in Poland the consumption of such
meat is one of the smallest rate of 1.6 kg/person. One of the factors affecting the change in the
structure of meat consumption is to increase the income of the population. In the European Union, the
structure of consumption of meat has evolved since the enlargement of the community of the new
Member States. One of the factors determining changes in consumer behavior in the food market is their nutritional education. On the global trade in beef is also affected by consumer concerns related
to animal diseases, among others, Foot and mouth disease and Bovine Spongiform Encephalopathy.
Trade is also affected by the long duration of the production cycle, religions, beliefs and ethical
aspects and environmental.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00