Tytuł pozycji:
Wahania sezonowe na rynku mleka w Polsce i UE-15
- Tytuł:
-
Wahania sezonowe na rynku mleka w Polsce i UE-15
Seasonal fluctuations on dairy market in Poland and UE-15
- Autorzy:
-
Szajner, P.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/573867.pdf
- Data publikacji:
-
2014
- Wydawca:
-
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Źródło:
-
Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego; 2014, 14[29], 1
2081-6960
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Produkcja i skup mleka w Polsce i UE-15 wykazują wyraźne wahania sezonowe, które są
determinowane rozkładem wycieleń i systemem żywienia. Wahania sezonowe podaży surowca
przenoszą się na kolejne etapy łańcucha marketingowego oraz mają wiele skutków
mikroekonomicznych. Dekompozycja szeregów czasowych umożliwia wyodrębnienie wahań
sezonowych, analizę i pomiar prawidłowości. W Polsce w latach 2001-2013 największą zmiennością
sezonową charakteryzował się eksport produktów mleczarskich oraz dostawy mleka do przemysłu,
a najmniejszą ceny skupu, które w znacznym stopniu zleżały od wahań koniunkturalnych na
międzynarodowym rynku i losowych. Wahania sezonowe na rynku mleka ewoluowały w czasie
i analizowanym okresie uległy znacznemu zmniejszeniu.
Milk production and procurement in Poland and UE-15 show a clear seasonal fluctuations
which are determined by the distribution of calving and feeding regimes. The seasonal fluctuations are
transferred on the consequent stages of the food chain and also have got numerous microeconomic
implications. A decomposition of time series makes possible differentiation of seasonal fluctuations
analysis and measurement of patterns. In Poland over the period of 2001-2013 the largest seasonal
variability featured exports of dairy products and milk supply (deliveries) to the dairy industry. On the
other hand procurement prices were much less volatile because to a large extent they were dependent
upon changes in the situation on international market as well as upon stochastic factors. Over the
concerned period the seasonal fluctuations on the dairy market have diminished.