Tytuł pozycji:
Koniunktura gospodarcza a aktywność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce
- Tytuł:
-
Koniunktura gospodarcza a aktywność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce
Business cycles and innovation activity in the food processing sector in Poland
- Autorzy:
-
Swiadek, A.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/573231.pdf
- Data publikacji:
-
2013
- Wydawca:
-
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Źródło:
-
Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego; 2013, 13[28], 1
2081-6960
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przemysł spożywczy należy według międzynarodowej klasyfikacji działalności
produkcyjnej w krajach OECD do sektorów niskich technologii. Otrzymane wyniki badań
potwierdziły, że istnieje pozytywna i istotna korelacja między koniunkturą gospodarczą a aktywnością
innowacyjną przedsiębiorstw tego przemysłu. Co więcej zależność ta posiada cykliczny charakter i
istotnie wpływa na decyzje innowacyjne przedsiębiorstw. Wynika to z faktu, że w gospodarce
krajowej największa część produkcji przypada na niskie technologie, co jest typowe dla państw
rozwijających się. Podstawowym celem prowadzonych badań była próba poszukiwania statystycznie
istotnych kierunków oraz siły wpływu faz cyklu koniunkturalnego na zachowania innowacyjne
przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce. Analizy wykonano na bazie 671 przedsiębiorstw
zaliczanych do sektora produkcji artykułów spożywczych, a metodyka badawcza była oparta na
modelowaniu probitowym.
The food industry is, according to the International Classification of Production in OECD
countries, one of the low technology sectors. The present study has confirmed that there was a positive
and significant correlation between the economic situation and the innovation activity in this industry.
Moreover, this relationship is cyclical in nature and it substantially affects the decisions on innovation
activity. This follows from the fact that the largest part of production belongs to low technology
sectors in every economy, which is typical for developing countries. For this reason, the primary
objective of the study was to try to search for statistically significant directions and the impact of
business cycle on the behavior of innovative food companies in Poland. Analyses were performed on
data from 671 companies belonging to the food processing sector and the research methodology was
based on probit modeling.