Croatia’s versatile plant use traditions are still not sufficiently documented. The aim of this study was to record local
traditions of wild food plant use on the Dubrovnik coast. We interviewed 40 inhabitants of 23 villages, mainly knowledgeable
informants. On average 19 species were listed, which in total produced an inventory of 95 food plant species (including
species whose leaves or inflorescences are used as recreational teas).
The most commonly collected are: Sonchus oleraceus and S. asper, Asparagus acutifolius, Dioscorea communis, Cichorium
intybus, Crepis zacintha, Allium ampeloprasum, Picris echioides and Foeniculum vulgare (all of them used as vegetables), the
fruits of Rubus ulmifolius (mainly eaten raw), the fruits of roses (Rosa sempervirens and R. canina) and the leaves of Salvia
officinalis (both roses and salvia are used for making recreational teas). A particular feature of the local gastronomy is the
collection of young Ruscus aculeatus shoots.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00