Przemysł spożywczy zaliczany jest do sektorów niskich technologii. Nie zmienia to faktu,
że posiada on największy udział w produkcji przemysłowej w Polsce. Wynika to z faktu, że w
gospodarce krajowej przeważająca część produkcji wytwarzana jest za pomocą niskich technologii, co
jest typowe dla państw rozwijających się. Z tego powodu podstawowym celem prowadzonych badań
było wskazanie zbioru determinant odpowiedzialnych za przyspieszanie i hamowanie zmian
technologicznych w przemyśle spożywczym w Polsce. Analizy wykonano na bazie 415
przedsiębiorstw zaliczanych sektora produkcji żywności a metodyka badawcza była oparta na
modelowaniu probitowym.
The food industry is one of the low technology sectors. This does not change the fact that it
has the largest share of industrial production in Poland. This in turn follows from the fact that the
national economy consists for the largest part of low technology production which is typical for
developing countries. For this reason, the primary purpose of the study was to identify a set of
determinants responsible for the inhibition of accelerated technological change in the food industry in
Poland. Analyses were performed basing on data from 415 companies included in the food production
sector and the research methodology was based on probit modeling.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00