Wpływ integracji Polski z Unią Europejską na zmiany w podejściu do zapewnienia jakości produktów żywnościowych Influence of the Polish accession to the European Union on enterprises approach to food products quality management
Główny cel polityki UE w zakresie bezpieczeństwa żywności to zapewnienie jak
najwyższego stopnia ochrony zdrowia konsumenta. Na obecnym etapie rozwoju polskiej gospodarki
głównym jej problemem jest poprawa konkurencyjności. Wejście naszego kraju do Unii Europejskiej,
postawiło wiele przedsiębiorstw przed koniecznością wyboru drogi ich dalszego funkcjonowania.
Wraz z wielkimi nadziejami, jakie niosła integracja pojawiło się również wiele problemów i obaw
związanych z tym faktem. Kwestia konkurencyjności szczególnie wśród przedsiębiorstw agrobiznesu
jest niezmiernie ważnym aspektem rozwoju polskiej gospodarki. O zdolności do poprawy
konkurencyjności danej dziedziny decyduje wiele czynników, zarówno o charakterze ekonomicznym
jak i pozaekonomicznym. Teoria i praktyka dowodzą, że w obecnej dobie jednym z czynników może
być szeroko pojęta jakość, poparta wdrażaniem systemów zarządzania jakością.
The main goal of the EU food safety policy is to ensure human life protection on the
highest possible level. In the present stage of Polish economy development, the major problem is an
improvement of competitiveness. After Poland’s accession to the European Union, entrepreneurs had
to decide ways of their further economic activities. Although the integration brought great
opportunities, there were also numerous problems and fears connected with the fact. In this connection
the issue of competitiveness, especially within agribusiness enterprises, is an extremely important
aspect of Polish economic development. However, there are many economic as well as non-economic
factors deciding on the ability of competitiveness enhancement in particular branches of economy.
Moreover, methods that have been based on cost and price relations are no longer effective enough, so
that entrepreneurs have to search for more successful methods and tools to gain long-lasting
advantages over their market competitors. Both theory and practise prove that nowadays the widely
understood quality supported by implementation of certified quality management systems’ rules can
be such a factor.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00