Tytuł pozycji:
Produkcja i eksport przetworów z owoców i warzyw w Polsce
- Tytuł:
-
Produkcja i eksport przetworów z owoców i warzyw w Polsce
Production and export of processed fruit and vegetables in Poland
- Autorzy:
-
Kierczynska, S.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/572573.pdf
- Data publikacji:
-
2007
- Wydawca:
-
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Źródło:
-
Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego; 2007, 02(17)
2081-6960
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of his paper was to present changes in the amount and structure of fruit and
vegetable processing industry production and export in Poland, in years 1993-2005. Both the
production of processed vegetables and processed fruit has increased in the analyzed period. About
62% of the processed fruit was exported and in case of the processed vegetables it was about 46%.
Celem pracy było przedstawienie zmian w wielkości i strukturze produkcji oraz eksportu
przetworów z owoców i warzyw w Polsce w latach 1993-2005. W analizowanym okresie zwiększyła
się zarówno wielkość produkcji przetworów z owoców jak i z warzyw. Do rozwoju przetwórstwa
owocowo-warzywnego w Polsce przyczynił się niewątpliwie eksport, którego udział w produkcji
przetworów owocowych sięgał 62%, a przetworów warzywnych 46%.