Wiedza pacjentów przychodni rejonowej POZ w Białej Podlaskiej na temat czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego a ich zachowania zdrowotne The knowledge of patients in the district clinic in Biała Podlaska with regard to the risk factors for cardiovascular diseases and their health behaviours
Wstęp. Celem niniejszej pracy była ocena stanu wiedzy pacjentów rejonowej przychodni POZ na
temat czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, a także ogólna charakterystyka
czynników ryzyka chorób układu krążenia oraz metody zapobiegania tym schorzeniom.
Materiał i metody. Badaniem objęto pacjentów rejonowej poradni na terenie powiatu bialskiego.
Grupę badaną stanowiło 100 osób w tym 47 mężczyzn i 53 kobiety. Zastosowaną metodą badania
była metoda sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem kart ankiet autorskiego projektu.
Uzyskane wyniki badań opracowano statystycznie przy użyciu programów statystycznych.
Wyniki. Najważniejszym czynnikiem ryzyka wśród badanych respondentów był stres, brak aktywności
fizycznej oraz niezdrowe i nieregularne odżywianie się, nadwaga, a także otyłość.
Wnioski. Na podstawie przeprowadzonych badań wysunięto następujące wnioski: 1. W badanej
populacji głównym czynnikiem ryzyka był stres. 2. Badani pacjenci wykazują dużą świadomość
zasad zdrowego stylu życia oraz prawidłowego odżywiania.
Introduction. The aim of this study was to assess the state of knowledge among patients
in the local health care clinic about cardiovascular disease risk factors, as well as the general
characteristics of risk factors for cardiovascular diseases and methods of preventing these
diseases.
Material and methods. The study included patients from the local counselling centre in the Biała
Podlaska District. The study group consisted of 100 people, including 47 men and 53 women.
The applied research method was the method of a diagnostic survey using questionnaire cards
designed by the author. The obtained results were statistically analysed using statistical programs.
Results. The most important risk factor reported by the respondents was stress, lack of physical
activity as well as unhealthy and irregular nutrition, overweight as well as obesity.
Conclusions. The following conclusions were made on the basis of the conducted research: 1.
Stress was the main risk factor in the researched population. 2. Researched patients are highly
aware of the principles of healthy lifestyle and appropriate nutrition.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00