Składniki bioaktywne w produktach funkcjonalnych i ich rola w żywieniu człowieka Bioactive components in functional products and their role in human nutrition
Rodzaj spożywanej żywności oraz sposób odżywiania mają istotny wpływ na
rozwój psychofizyczny oraz funkcjonowanie organizmu człowieka. Rezultaty prowadzonych
na świecie badań naukowych wskazują, że wiele nieodżywczych składników występujących
w surowcach roślinnych i zwierzęcych ma istotny wpływ na szereg procesów zachodzących
w organizmie człowieka, których prawidłowy przebieg jest niezbędnym warunkiem zachowania
optymalnego stanu zdrowia. Wyniki obserwacji klinicznych potwierdzają wyraźny
związek między spożywaniem określonego rodzaju pokarmów a ryzykiem występowania
schorzeń cywilizacyjnych. Jak pokazują wyniki badań, odpowiednio dobrane do standardowo
stosowanej diety żywnościowe produkty funkcjonalne mogą odgrywać istotną rolę w zakresie
prawidłowego funkcjonowania organizmu. Celem niniejszej pracy jest przybliżenie informacji
na temat właściwości i potencjalnych zastosowań składników bioaktywnych w produkcji
funkcjonalnych produktów żywnościowych oraz ich roli w żywieniu człowieka.
The type of consumed food and the way of feeding have a significant impact on the
psychophysical development and the functioning of human body. The results of scientific research
indicate that many non-nutrient components found in natural plant and animal raw materials have
a significant impact on many processes occurring in the human body. Proper course of these
processes is a necessary condition of optimal physical and mental health. The results of clinical
observations confirm that there is a clear relationship between the type of consumed food and the
risk of the development of civilization diseases. The results of scientific research show that
properly selected functional food products can play an important role in the proper functioning of
the body and prevention of the diet-related diseases. The aim of the article is to present the
information on properties and potential applications of bioactive components in the functional
foods production. This article also presents the role of functional food in human nutrition.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00