Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zróżnicowanie językowe świata jako wartość kulturowa

Tytuł:
Zróżnicowanie językowe świata jako wartość kulturowa
Worldwide language differentiation as a cultural value
Autorzy:
Walczak, Bogdan
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/497007.pdf
Data publikacji:
2016-05-23
Wydawca:
Akademia im. Jakuba z Paradyża w Gorzowie Wielkopolskim
Tematy:
język
zróżnicowanie językowe
funkcje języka
etnolekt
language
language differentiation
functions of language
ethnolect
Źródło:
Język. Religia. Tożsamość; 2016, 1(13); 245-253
2083-8964
2544-1701
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Language differentiation is an unquestionable fact, nonetheless its magnitude is not. The causes of the divergence are twofold: the first rests in our paucity of knowledge about the large number of languages; the other derives from the fact that there are no clear-cut linguistic criteria to differentiate between an individual language and a dialect of a language. Out of controversies within the status of such and similar tools of social communication rose the popularity of the concept and term of ethnolect. That languages are differentiated across the world can be approached from two points of view: a practical and communicative one (that can be the position held by communication engineering) and an anthropocultural one.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies