Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparison between stability constants of cadmium and lead complexes with humic substances of different molecular weight isolated from Baltic Sea water

Tytuł:
Comparison between stability constants of cadmium and lead complexes with humic substances of different molecular weight isolated from Baltic Sea water
Autorzy:
Grzybowski, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/47686.pdf
Data publikacji:
2000
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Oceanologii PAN
Tematy:
ultrafiltration
humic substance
sea water
cadmium
complexation
water
Baltic Sea
lead
heavy metal
Źródło:
Oceanologia; 2000, 42, 4
0078-3234
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The complexation of cadmium and lead with humic substances was studied using differential pulse anodic stripping voltammetry and a standard addition technique. The titration was done for humic substances of different molecular weight that had been isolated from seawater and subsequently redissolved in organic-free seawater. The different molecular weight fractions were obtained by ultrafiltration using 1000 D (Dalton), 5000 D and 10 000 D pore size filters. Comparison of the calculated stability constants suggests that the strengths of lead complexes in the analysed fractions are similar and that cadmium is complexed by the fraction smaller than 1000 D.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies