Various natural and anthropogenic attractions are factors determining the development of tourism.
Increasingly, these are the culinary attractions. Culinary tradition is an important part of the cultural
heritage. Culinary travel is an opportunity to acquire a unique cultural experience. Culinary tourism can be shortly defined as travel to learn about other cultures “by the cuisine”. Travel for exploring
the culinary heritage of our country and culinary heritage of other nations – create culinary tourism.
Specific cultural institutions related to culinary tourism are food museums. The study provides
an overview of selected food museums in some countries of the English-speaking countries.
Czynnikami determinującymi rozwój turystyki są różnorodne atrakcje turystyczne – naturalne
i antropogeniczne. Coraz częściej są to atrakcje kulinarne. Tradycje kulinarne są ważnym elementem
dziedzictwa kulturowego. Podróże kulinarne są okazją zdobywania unikalnych doświadczeń
kulturowych. Turystykę kulinarną najkrócej można określić jako podróże w celu poznawania innych
kultur „od kuchni”. Podróże służące poznawaniu własnego dziedzictwa kulinarnego i dziedzictwa
kulinarnego innych narodów tworzą turystykę kulinarną. Specyficznymi instytucjami kulturalnymi
związanymi z turystyką kulinarną są muzea żywności. Opracowanie zawiera charakterystykę
wybranych muzeów żywności w niektórych państwach obszaru anglojęzycznego.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00