Competition for nitrogen between spring barley (Hordeum vulgare L.) and pea (Pisum sativum L. sensu lato) in diversified soil conditions Konkurencja o azot między jęczmieniem jarym (Hordeum vulgare L.) i grochem siewnym (Pisum sativum L. sensu lato) w zróżnicowanych warunkach glebowych
In a pot experiment, carried out in an additive design on light and heavy soils,
the effect of interaction between spring barely and pea was evaluated on nitrogen
accumulation in different forms of the above-ground matter (stems, leaves, spikes, pods)
and roots of both plant species. The experiment included three series, carried out in years
2003-2004 in five periods determined by the developmental stages of spring barley (the
BBCH scale): emergence (10-13), tillering (23), stem elongation (32), earing (55), and
ripening (87-89). It was demonstrated that the species grown in a mixture accumulated
less nitrogen in the above-ground parts and roots than in pure sowing from barley tillering
stage to the end of growth. Competition for nitrogen started at the tillering stage, and its
intensity increased gradually until the end of the growth period. During tillering, it limited
to the greatest extent nitrogen accumulation in the roots of both species, at the straw
shooting stage in their above-ground parts, and at the stages of earing and ripening in the
roots. With the exception of barley earing stage, pea proved to be a better competitor for
nitrogen. Competition was the most intensive on heavy soil.
W doświadczeniu wazonowym, realizowanym według schematu addytywnego
na podłożach gleby lekkiej i ciężkiej, oceniano wpływ oddziaływań pomiędzy
jęczmieniem jarym i grochem siewnym na akumulację azotu w różnych częściach masy
nadziemnej (łodygach, liściach, kłosach, strąkach) i korzeniach obu roślin. Badania
obejmowały trzy serie, zrealizowane w latach 2003-2004 w pięciu okresach wyznaczonych
przez fazy rozwojowe jęczmienia jarego (BBCH): wschody (10-13), krzewienie
(23), strzelanie w źdźbło (32), kłoszenie (55) i dojrzewanie (87-89). Wykazano, że
uprawiane w mieszance gatunki gromadziły w masie nadziemnej i korzeniach mniej azotu
niż w siewie czystym od fazy krzewienia jęczmienia do końca wegetacji. Konkurencja
o azot rozpoczęła się w fazie krzewienia jęczmienia, a jej intensywność sukcesywnie
narastała do końca wegetacji. W fazie krzewienia najbardziej ograniczała ona gromadzenie
azotu w korzeniach obu gatunków, w fazie strzelania w źdźbło w ich częściach
nadziemnych, a w fazach kłoszenia i dojrzewania – w korzeniach. Z wyjątkiem fazy
kłoszenia jęczmienia, w pozyskiwaniu azotu groch okazał się silniejszym konkurentem.
Konkurencja była intensywniejsza na glebie ciężkiej.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00