Reakcja mieszanki jęczmienia jarego z owsem na różne przedplony i częstotliwość uprawy w płodozmianie. Cz.II. Masa i jakość resztek pożniwnych Reaction of spring barley and oats mixture to different forecrops and frequency of cultivation in crop rotation. Part II. Mass and quality of harvest residue
W doświadczeniu przeprowadzonym na glebie średniej w latach 1998-2000
oznaczano resztki pożniwne jęczmienia jarego i owsa, które uprawiano w 2-składnikowej
mieszance i siewach jednogatunkowych. Masę resztek, ich strukturę i skład chemiczny
określano po różnych przedplonach w płodozmianach z narastającym udziałem zbóż.
W badaniach uwzględniano korzenie zgromadzone w 30-cm warstwie gleby oraz ścierń.
Wykazano, że pod względem wielkości pozostawionej masy organicznej i zawartości
w niej makroelementów resztki mieszanki prezentowały wartość pośrednią między najwydajniejszym
w tym względzie owsem i najmniej efektywnym jęczmieniem. Zarówno
w uprawie mieszanej, jak i jednogatunkowej obydwu zbóż stanowiska w płodozmianach
nie różnicowały istotnie nagromadzonych w resztkach składników pokarmowych. Najwyższą
wartością nawozową odznaczały się resztki mieszanki wysiewanej po ziemniaku,
a najniższą – po grochu siewnym oraz w następstwie jej po sobie. Zwiększający się udział
w płodozmianie jęczmienia jarego i owsa do 50 i 75% skutkował zubożeniem resztek zarówno
pod względem ilościowym, jak i jakościowym.
Harvest residue of spring barley and oats cultivated in two-component mixture
and in monoculture in an experiment carried out on medium soil during the years
1998-2000 was examined. The mass of residue, their structure and chemical composition
were identified after different forecrops in crop rotations with an increasing share of
cereals. The study took into account the roots accumulated in 30 cm deep layer of soil and
stubble. It was shown that as far as the volume of organic residue and their contents of
macroelements were concerned, the residue of the mixture represented the value in
between the oats, which was most productive, and the least productive barley. Both in
mixture and in monoculture of those cereals, the positions in the crop rotations did not
result in significant differences in the contents of nutrients accumulated in the residues. The highest fertilizer value was represented by the mixture residue sown after potato,
while the lowest – after pea and when the mixture followed the mixture. The share of
spring barley and oats in the crop rotation increasing to 50 and 75% resulted in poorer
residue; both the residue volume and the quality.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00