WYKORZYSTANIE WYBRANYCH METOD PORZĄDKOWANIA OBIEKTÓW DO KLASYFIKACJI WOJEWÓDZTW POD KĄTEM ICH POTENCJAŁU INNOWACYJNEGO THE USE OF SELECTED METHODS OF ORDERING OBJECTS FOR CLASSIFICATION OF VOIVODSHIPS IN TERMS OF THEIR INNOVATIVE POTENTIAL
Jednoznaczne określenie definicji oraz determinant innowacyjnego potencjału regionu jest zadaniem trudnym. Mimo to stanowi on jeden z czynników decydujących o rozwoju regionu oraz jego pozycji konkurencyjnej. Istotny w tym kontekście staje się – nawet bardziej niż dostępność danych – problem doboru procedury klasyfikacyjnej. Głównym celem artykułu było dokonanie grupowania województw pod kątem ich potencjału innowacyjnego poprzez zastosowanie różnych metod porządkowania. Dokonano klasyfikacji województw uwypuklając zmiany w otrzymanych wynikach przy uwzględnieniu różnych form porządkowania.
Defining and identifying determinants of the innovative potential of the region is difficult. Despite this, it is one of the determining factors in terms of the development of the region and its competitive position. Even more than the availability of data, relevant in this context becomes the problem of the selection of the classification procedure. The main objective of this paper is to group voivodships in terms of their innovation potential through the use of different methods of ordering. In the paper the classification of regions highlighting the changes between the results taking into account the different forms of ordering.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00