The objective of the experiment was evaluation of some physical traits of egg quality
in hens originating from Polish egg-type pedigree farms and destined for small-scale farming as
well as in a breed of preserved chickens. 30 eggs from each of the three genetic groups (parental
P55 Barred Rock strain, VH43 parental cross of V44 Rhode Island Red and H33 Leghorn strains,
and the preserved Z11 Partridge Greenleg strain) were taken to analysis. The layers were maintained
in the same environmental conditions and were under the same feeding regime.Analyses
of egg quality were accomplished in 26th and 50th weeks of age, with an electronic EQM device.
Egg weight in VH43 cross in the beginning of laying was 61.5 g and it was significantly
bigger than in P55 hens (50.2 g) and Z11 hens (42 g). No statistical differences between experimental
groups were found in shell thickness, shell density. Egg shell colour in P55 hens differed
significantly from that in the other groups. The highest Haugh unit score (99.9) and albumen
height (9.7 mm) were noted in the eggs of P55 hens in 26th weeks of age. These parameters lowered
with age in all experimental groups. The highest proportion of yolk was found in the eggs
of Z11 (29.5%) in 50 weeks of age. Yolk percentage increased with age in all genetic groups.
Yolk colour index (La Roche) diminished with age of layers.
Celem badań była ocena wybranych cech jakości jaj pochodzących od kur z polskich
ferm zarodowych przeznaczonych do chowu drobnotowarowego oraz od rasy kur objętej
programem ochrony zasobów genetycznych drobiu. Materiał do badań stanowiły jaja kur Barred
Plymouth Rock (P55), mieszańców VH43 oraz jaja Zielononóżki kuropatwianej (Z-11).
Masa jaja kur mieszańców VH43 na początku nieśności wynosiła 61,5 g i była istotnie większa
niż masa jaj kur P55 (50,2 g) i kur Z-11 (42 g). Nie stwierdzono istotnych różnic w grubości
i gęstości skorupy. Zanotowano statystycznie istotną różnicę w barwie skorupy jaj między kurami
P55 a dwiema pozostałymi grupami. Największą wartość jednostek Haugha (99,9) oraz wysokości
białka (9,7 mm) stwierdzono w jajach kur P55 w 26. tygodniu życia. Wartości te obniżały
się wraz z przebiegiem nieśności w jajach wszystkich grup genetycznych. Największy procentowy
udział żółtka stwierdzono w jajach kur Z-11 (29,5). Udział żółtka wzrastał wraz z wiekiem
u wszystkich badanych grup, natomiast wskaźnik barwy żółtka (La Roche) zmniejszał się.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00