Selenium concentration in dairy cows and its influence on production traits Stężenie selenu u krów mlecznych oraz ustalenie jego wpływu na kształtowanie się cech użytkowych
The aim of this study was to determine selenium concentration in the blood serum of
dairy cows and to establish its influence on the level of production and reproduction traits. The
study was performed on the farm located inWestern Pomerania and involved 140 cows, which
were selected using the analogue method on the basis of their physiological state, lactation number,
milk yield, age and genotype. The following indices were analyzed in individual groups:
milk yield (kg), milk fat yield (kg), milk fat content (%), milk protein yield (kg), milk protein
content (%). Selenium concentration in the blood serum was determined with the spectrofluorometric
method. The obtained results showed that 23.6% cows had selenium deficiency, 39.3%
had threshold concentration and 37.1% had physiological concentration. The mean milk fat and
protein contents were the highest in animals with the threshold concentration of selenium and
differed statistically (P≤0.01) from those of the group with the deficiency or physiological concentration
of this element. The study revealed that the problem of selenium deficiency is still
present in some dairy cattle herds in Western Pomerania.
Celem pracy było określenie stężenia selenu w surowicy krów mlecznych oraz
ustalenie wpływu na kształtowanie się cech użytkowych i reprodukcyjnych. Badania przeprowadzono
w gospodarstwie położonym na terenie Pomorza Zachodniego. Ogółem objęto badaniami
140 krów, które zostały dobrane metodą analogów, uwzględniającą stan fizjologiczny,
kolejność laktacji, wydajność mleczną, wiek oraz genotyp. W poszczególnych grupach przeanalizowano
następujące wskaźniki: wydajność mleczną (kg), wydajność tłuszczu (kg), zawartość
tłuszczu w mleku (%), wydajność białka w mleku (kg), zawartość białka w mleku (%).
Zawartość Se w surowicy oznaczono metodą spektofluorymetryczną. Z uzyskanych wyników
badań wynika, że u 23,6% krów stwierdzono niedobór selenu, stężenie graniczne występowało
u 39,3%, a stężenie fizjologiczne u 37,1%zwierząt. Średnia zawartość tłuszczu i białka w mleku
krów była największa u zwierząt z granicznym stężeniem selenu i różniła się statystycznie
(P≤0,01) w stosunku do grupy z niedoborem i fizjologicznym stężeniem selenu. Badania wykazały,
że problem niedoboru selenu nadal istnieje w niektórych stadach bydła mlecznego na Pomorzu
Zachodnim.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00