Wciąż istniejący problem głodu na świecie skłania społeczność międzynarodową
do podejmowania prób jego rozwiązania. Jednym z takich działań jest udzielanie
pomocy żywnościowej w wymiarze międzynarodowym, skierowanej głównie do krajów
rozwijających się. Analiza udzielanej pomocy żywnościowej w długim okresie pozwala
zidentyfikować prawidłowości dotyczące wzrostu znaczenia pomocy nadzwyczajnej oraz
odchodzenia od zakupów bezpośrednich jako sposobu nabywania żywności. Tendencje te
są widoczne również u dwóch głównych dostawców pomocy żywnościowej – USA i Unii
Europejskiej. Obserwowane kierunki zmian są uwarunkowane między innymi podejmowanymi
inicjatywami na poziomie ponadnarodowym, które znajdują odzwierciedlenie
w regulacjach głównych donatorów.
Permanently unsolved world food insecurity problem makes the international
community search for solutions. One of the used methods is international food aid directed
to developing countries. Long term analyses of the food aid flows allow to identify
some tendencies that show: increase of emergency food aid and decrease of direct transfer.
These tendencies also apply to the two biggest food donors i.e. the USA and the EU.
The noticeable directions of changes are based on the international community initiatives,
on which the national regulation are formed later.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00