W artykule omówiono analizę zmian w światowym sektorze żywności, w szczególności
poziom i dynamikę produkcji mięsa wieprzowego. Opisano również niską pozycję
polskiej produkcji tego mięsa wśród krajów producenckich i konkurencyjność producentów
taniej wieprzowiny spoza Europy.
This paper presents some aspects of globalization in the world agriculture
market, paying attention to the major factors influencing the pig sector. The article contains
also an analysis of the changes in the world food sector, particularly the level and
dynamics of pork production. The low position of Polish pork production among the producer
countries and the competitivity of big and cheap pork producers from outside
Europe were discussed. The research shows that the costs of pork production outside
Europe are significantly lower.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00