Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Formowanie się nowej struktury przestrzennej przemysłu przetwórstwa rybnego w Polsce

Tytuł:
Formowanie się nowej struktury przestrzennej przemysłu przetwórstwa rybnego w Polsce
Creating a New Spatial Structure of Fish Processing Industry in Poland
Autorzy:
Czapliński, Paweł
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/439149.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
Tematy:
przemysł przetwórstwa rybnego
lokalizacja
rozmieszczenie
struktura przestrzenna
klaster
Źródło:
Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego; 2013, 21; 121-132
2080-1653
Język:
polski
Prawa:
CC BY-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule podjęto rozważania dotyczące określenia wagi czynników i korzyści z lokalizacjidla przemysłu przetwórstwa rybnego w Polsce oraz ich wpływu na zmiany struktury przestrzennej.Ponadto dokonano charakterystyki zmian w rozmieszczeniu przedsiębiorstw przetwórczychw Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem ich koncentracji w świetle teorii klastra. Obecnie, najistotniejszymiczynnikami lokalizacji w przetwórstwie rybnym w Polsce są czynniki związane z zasobamipracy, tj. czynnik kosztowy, kompetencyjny, kulturowy. Jednak znaczenie poszczególnych czynnikówjest bardzo zróżnicowane pod względem wielkości przedsiębiorstw i ich położenia. Obserwowany procesdekoncentracji badanej grupy przemysłowej dotyczy głównie spadku wielkości potencjału przetwórstwarybnego w województwach nadmorskich (pomorskie i zachodniopomorskie). Nowe lokalizacjeprzedsiębiorstw, a także zmiany organizacyjno-własnościowe (m.in. relokacja) w obrębie jednostekjuż istniejących spowodowały powstanie „nowych” lub przeformułowanie „starych” koncentracjiprzedsiębiorstw przetwórczych. Nowa formuła działania miałaby się opierać na teorii klastra. Jednakproces ich tworzenia w skali kraju jest raczej na etapie inkubacji.

The article is an attempt to determine the weight of factors and advantages of location for fish processing industry in Poland and their influence on the changes in the spatial structure. What is more, the changes in distribution of food processing companies in Poland were characterized taking into consideration their concentration in view of the theory of cluster. At present the most crucial location factors in fish processing in Poland are the ones connected with labour resources which are cost, competence and culture factors. Market factors of quality character (for example market wealth) constitute the second group in terms of importance. The observed process of deconcentration study industrial group concerns mostly the decrease in the amount of fish processing potential in coastal voivodeships (Pomeranian and West Pomeranian Voivodeships). New locations of companies and also organizational and ownership changes within already existing units (relocation, among others) have caused to come into existence “new” or reformate “old” concentrations of food processing companies. A new formula of activity might be based on the theory of cluster. However, the process of creating them on the national scale is rather at the stage of incubation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies