Expectations of Podkarpacie residents with regard to offers of organic food products of regional origin Oczekiwania mieszkańców Podkarpacia w zakresie oferty ekologicznych produktów spożywczych pochodzenia regionalnego
The aim of the study was to present the conditions
for development of food production and distribution of organic
products in Podkarpackie voivodeship and to present the
opinions of consumers representing various local communities
from this part of the country about purchased eco-food. To
achieve this objective, a survey was conducted using direct interview
method. The study involved a total of 700 residents of
Podkarpackie gathered through a purposive sample. The market
of organic food products is a future-oriented segment of
the food market. Consumers from Podkarpackie voivodeship
are of the opinion that increasing the supply of eco-products
on the market in this part of the country should apply especially
to dairy products, fruits and vegetables, honey, herbs, meat,
and bread. The development of the organic food market will
be stimulated by, among other things, the increase in demand
that results from raising the level of consumer awareness of
quality of organic food and its impact on health.
Celem opracowania było zaprezentowanie warunków rozwoju produkcji i dystrybucji spożywczych produktów
ekologicznych w woj. podkarpackim oraz opinii konsumentów reprezentujących różne środowiska lokalne tej części kraju, na
temat nabywanych ekoproduktów żywnościowych. Dla realizacji powyższego celu przeprowadzono badania ankietowe, a jako
narzędzia badawczego użyto kwestionariusza ankiety. Objęto nimi łącznie 700 mieszkańców woj. podkarpackiego. Dobór próby
do badania był doborem celowym. Rynek ekologicznych produktów żywnościowych to przyszłościowy segment rynku
artykułów spożywczych. Konsumenci z woj. podkarpackiego są zdania, że zwiększenie podaży ekoproduktów wytwarzanych
i oferowanych w tej części kraju powinno dotyczyć zwłaszcza nabiału, owoców i warzyw, miodu, ziół, wędlin oraz pieczywa.
Rozwój rynku żywności ekologicznej będzie stymulowany między innymi wzrostem popytu, który wynika z podnoszenia poziomu
wiedzy konsumentów na temat jakości żywności ekologicznej i jej wpływu na stan zdrowia.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00