Zmiany strukturalne w sektorze wieprzowiny w wybranych krajach Unii Europejskiej Structural changes in the pigmeat sector in selected European Union countries
Celem artykułu było określenie zmian strukturalnych w sektorze wieprzowiny
w Unii Europejskiej. Analiza objęła kraje unijne o największym udziale w produkcji tego
gatunku mięsa. Dokonano oceny aktualnej sytuacji branży pod względem podaży, zamieszczono
także dane dotyczące skali chowu i obsady zwierząt w gospodarstwach trzodowych
w wybranych państwach w 2010 roku w porównaniu z latami poprzednimi. Na
tym tle ukazano wskaźniki efektywności produkcyjno-ekonomicznej. Informacje zawarte
w publikacji pozwoliły na sformułowanie wniosków na temat procesów restrukturyzacji
sektora. Stwierdzono, że w UE zmienia się struktura geograficzna podaży mięsa wieprzowego,
dochodzi bowiem do koncentracji pogłowia w wybranych krajach unijnych. W artykule
wykorzystano materiały źródłowe Komisji Europejskiej, Głównego Urzędu Statystycznego,
Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych oraz bazy danych Eurostatu.
The aim of this article was to determine the structural changes in the pigmeat
sector in the European Union and the analysis covered mainly EU countries with the largest
share in the production of this kind of meat. Assessment of the current situation of the
industry in terms of supply was made. Moreover, data on the scale of breeding in pig
farms in selected countries were indicated, including also the previous years. On this
background, the indicators of production and economic efficiency were shown. The information
contained in the publication allowed to draw conclusions about the process of
restructuring the sector. The main conclusions of publication indicated that the geographic
structure of pork supply, as well as the concentration of pigs herd in selected EU countries
is changing. The article uses the source materials of the European Commission, the Central
Statistical Office, U.S. Department of Agriculture and the Eurostat database.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00