Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Corrosion of AlSi 304L Austenitic Stainless Steel in Non-Stationary Aqueous HCl + NaCl Solution

Tytuł:
Corrosion of AlSi 304L Austenitic Stainless Steel in Non-Stationary Aqueous HCl + NaCl Solution
Autorzy:
Opiekun, Z. A.
Orłowicz, A. W.
Kupiec, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/383327.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
austenitic stainless steel
structures
hardness
microhardness
stress
corrosion
stal austenityczna
struktury
twardość
mikrotwardość
naprężenie
korozja
Źródło:
Archives of Foundry Engineering; 2014, 14, 1 spec.; 165-168
1897-3310
2299-2944
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper describes the process of stress corrosion in a Ø50 mm rod made of AISI 304L austenitic chromium-nickel steel. Discs cut off from the steel rod were moved at a speed of 1.25 m/s for a test period of 408 h in a corrosive environment of aqueous solution containing 3% HCl and 8.6 g NaCl at room temperature. It was found that deepest cracks and irregular pitting occurred locally in areas of microstructure containing grains of hard lamellar &alpha' martensite and along boundaries between filamentary delta ferrite (Feδ) precipitates and &alpha′ phase. The corrosion developed in a trans-crystalline manner with branches propagating along boundaries of lamellar &alpha′ phase grains.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies