Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wysłodziny browarnicze jako alternatywne źródło energii

Tytuł:
Wysłodziny browarnicze jako alternatywne źródło energii
Autorzy:
Jagiełło, Kacper
Uchańska, Oliwia
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/37216228.pdf
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Politechnika Wrocławska. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej
Tematy:
wysłodziny browarnicze
hydrotermiczne uwęglanie
biometanizacja
biogaz
Źródło:
Zeszyty Energetyczne; 2020, 7; 441-450
2658-0799
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wysłodziny browarnicze (ang. brewers spent grain – BSG) są głównym produktem ubocznym, powstającym w dużych ilościach podczas procesu produkcji piwa. Składają się one głównie z włókien celulozowych, hemicelulozowych, ligniny oraz wody. Najczęściej wykorzystuje się je jako dodatki paszowe dla zwierząt, głównie ze względu na słabą trwałość i szybki rozkład. Przez długi czas były niedoceniane na innych polach, jednak wiele najnowszych danych literaturowych wskazuje na możliwość wykorzystania ich jako potencjalnego źródła energii po poddaniu odpowiednim procesom technologicznym. Niniejsza praca stanowi przegląd obiecujących metod, umożliwiających zastosowanie wysłodzin browarniczych jako alternatywnego źródła energii, takich jak hydrotermiczne uwęglanie (ang. hydrothermal carbonization – HTC), biometanizacja lub produkcja biogazu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies