Właściwości reologiczne, tekstura oraz barwa ricott dostępnych na polskim rynku Rheological properties, texture and color of ricotta available on the Polish market
Celem badań była analiza właściwości reologicznych, tekstury oraz barwy ricott
dostępnych na polskim rynku. Materiał badawczy stanowiły ricotty niedojrzewające pochodzące
od czterech producentów, zakupione w handlu detalicznym na terenie Olsztyna. W badanych
ricottach oznaczono zawartość suchej masy, białka ogółem, tłuszczu, laktozy, popiołu oraz zmierzono
kwasowość czynną. Do badań reologicznych wykorzystano reometr rotacyjny, a pomiary
prowadzono przy rosnącej szybkości ścinania w zakresie od 0,2 do 50 sˉ¹. W badaniach tekstury
prowadzonych przy użyciu teksturometru wyznaczono twardość, adhezyjność, spójność, sprężystość
i gumiastość ricott. Przy użyciu spektrofotometru mierzono parametry barwy L*, a*, b*, a następnie
wyznaczono nasycenie barwy C*. Między analizowanymi ricottami stwierdzono istotne różnice
w składzie chemicznym oraz kwasowości czynnej. Lepkość ricott spadała ze wzrostem szybkości ścinania.
W przypadku ricott od dwóch producentów zaobserwowano wzrost naprężenia ścinającego przy
większych szybkościach ścinania. Stwierdzono istotnie dodatnią korelację liniową pomiędzy zawartością
suchej masy i zawartością tłuszczu w suchej masie a naprężeniem ścinającym i lepkością przy maksymalnej
szybkości ścinania. Między badanymi ricottami występowały istotne różnice w twardości, adhezyjności
i gumiastości. Produkty o większej adhezyjności charakteryzowały się większym stosunkiem zawartości
tłuszczu do białka. Badane ricotty wykazywały istotne różnice w parametrach barwy L*, a*, b* i C*.
Stwierdzono istotnie ujemną korelację liniową pomiędzy zawartością białka w suchej masie a parametrami
a*, b*, C*, oraz istotnie dodatnią korelację liniową pomiędzy zawartością tłuszczu w suchej masie
a parametrem a*.
The aim of this study was to analyze the rheological properties, texture and color of ricotta
available on the Polish market. The experiment was performed on fresh (unripened) ricotta supplied
by four manufacturers, purchased in retail in the city of Olsztyn, Poland. Ricotta samples were analyzed to
determine their content of dry matter, total protein, fat, lactose and ash. Active acidity was also measured.
The rheological properties of ricotta were determined with the use of a rotary rheometer. Measurements
were carried out at increasing shear rates, from 0.2 to 50 sˉ¹. Texture, including hardness, adhesiveness,
cohesiveness, springiness and gumminess, was evaluated with a texture analyzer. Color parameters L*,
a*, b* were measured with a spectrophotometer, and chroma (C*) was determined. The evaluated ricotta
products were characterized by significant differences in chemical composition and active acidity. Their
viscosity decreased with increasing shear rates. In ricotta from two manufacturers, shear stress increased
at higher shear rates. A significant positive linear correlation was found between dry matter content and
fat in dry matter content vs. shear stress and viscosity at the maximum shear rate. Significant differences
in hardness, adhesiveness and gumminess were noted between the analyzed ricotta samples. The products
characterized by higher adhesiveness had a higher protein to fat ratio. Significant differences were also
observed between the analyzed products with regard to the values of color parameters L*, a*, b* and C*.
A significant negative linear correlation was found between protein in dry matter content vs. color parameters
a*, b* and C*, whereas a significant positive linear correlation was noted between fat in dry matter
content and parameter a*.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00