Wpływ glicerolu na kinetykę adsorpcji pary wodnej przez powłoki serwatkowe Effect of glycerol on the kinetics of water vapour adsorption by whey protein based edible coatings
Celem pracy było zbadanie wpływu glicerolu jako plastyfikatora w ilości od 30
do 60% względem masy białka na kinetykę adsorpcji pary wodnej przez powłoki wytworzone na bazie
izolatu białek serwatkowych. Proces prowadzono w czasie 20 godzin w środowisku o wilgotności
względnej 75,3%. Wpływ glicerolu na adsorpcję pary wodnej analizowano poprzez wyznaczenie krzywych
kinetycznych w funkcji czasu i krzywych szybkości adsorpcji pary wodnej w funkcji zawartości
wody. Analizie matematycznej poddano zależności przyrostu zawartości wody od czasu opisując krzywe
kinetyczne równaniem wykładniczym. Analiza uzyskanych parametrów równania wykazała bardzo dobre
dopasowanie do danych eksperymentalnych. Na podstawie przeprowadzonej analizy wykazano wpływ
glicerolu wzrost adsorpcji pary wodnej przez powłoki serwatkowe.
The aim of this study was to investigate the effect of glycerol as a plasticizer at
30-60% w/w of whey protein isolate on the kinetics of water vapour adsorption by whey coatings
during 20 hours at 75.3% relative humidity. The effect of glycerol on water vapour adsorption was
analysed by setting the kinetic curves as a function of time and water vapour adsorption rate as
a function of water content. Experimental data were fitted with an exponential equation. It was
shown that glycerol content affects the amount of absorbed water vapour.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00