Wpływ częstości koszenia niedojadów na wydajność i wykorzystanie runi pastwiskowej Effect of cutting frequency of leavings on performance and utilization of pasture sward
Celem badań zrealizowanych na polu ekologicznym była ocena wpływu koszenia niedojadów na wydajność, skład botaniczny
i wykorzystanie runi motylkowato-trawiastego pastwiska. Doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 2009-2012
w RZD IUNG-PIB Grabów (Polska, woj. mazowieckie, 51°21’N; 21°40’E), na glebie płowej (pgm.gl), kompleks przydatności
rolniczej – żytni bardzo dobry (4). Doświadczenie jednoczynnikowe założono metodą lustrzanego odbicia. Czynnikiem
badawczym były 4 terminy koszenia niedojadów w runi mieszanki motylkowato-trawiastej: 1 – bez koszenia niedojadów,
2 – koszenie niedojadów po 1 wypasie, 3 koszenie niedojadów po ostatnim wypasie, 4 – koszenie niedojadów po każdym
wypasie. Niezależnie od tego czy koszenie niedojadów wykonano raz w sezonie czy też po każdym wypasie krów wykorzystanie
runi mieszanki wzrastało, a plon paszy do wypasu malał istotnie w porównaniu z uzyskanym w obiekcie bez koszenia
niedojadów. W kombinacji z koszeniem niedojadów po każdym wypasie odnotowano wysoki udział roślin motylkowatych
w runi mieszanki.
the pasture leavings (cultivation
measures) on productivity, botanical composition and use of legume-grass sward in organic condition. The field experiment
was carried out in 2009-2012 at RZD IUNG-PIB Grabów (Poland, province Mazowieckie, 51°21’N; 21°40’E), on
a grey-brown podsolic soil (lessive) that was rated as a very good rye complex (4). A monofactorial experiment was laid out
as a mirror image design. Test factor consisted in four mowing dates of leavings in the sward legume- grass mixtures: 1 –
left uncut, 2- cut after the first grazing event, 3 – cut after the last grazing event, 4 – cut after each grazing event. Irrespective
whether you were mowing the leavings once a season or after each cow grazing, utilization of sward mix increased and
yield of forage for grazing decreased and was significantly lower than in the building without cutting leavings. High proportion
of legumes in the sward mixtures was recorded on the subject of mowing leavings after each grazing.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00