Celem badań przeprowadzonych w latach 2007-2012 była ocena zmian właściwości chemicznych gleby lekkiej (odczynu,
zawartości węgla organicznego, azotu ogólnego, przyswajalnych form fosforu, potasu, magnezu oraz manganu, cynku, miedzi,
boru i żelaza) w płodozmianie ekologicznym. Zmianowanie obejmowało następujące gatunki roślin rolniczych: ziemniaki,
żyto, owies, gryka i mieszanka strączkowo-zbożowa (łubin żółty z owsem). Źródłem składników pokarmowych dla roślin
był obornik stosowany pod ziemniaki (25 t·ha-1) i pod owies (12,5 t·ha-1), przyorywana słoma i biomasa roślin międzyplonowych
(peluszka, gorczyca biała, seradela), wapno węglanowe. Na połowie powierzchni doświadczenia prowadzone
było nawadnianie roślin w okresach największej wrażliwości roślin na niedobór wody. Nawadnianie zbóż, łubinu z owsem i
gryki wykonywano za pomocą zraszaczy, a ziemniaki przy wykorzystaniu linii kroplujących. Próbki glebowe z warstwy 0-20
cm pobierano jesienią każdego roku. Analizy chemiczne gleby wykonywano w laboratorium Stacji Chemiczno-Rolniczej.
Stwierdzono poprawę odczynu gleby, ustabilizowany poziom azotu ogólnego oraz tendencję malejącą zawartości węgla organicznego.
Zawartość magnezu w kolejnych latach wzrastała, a fosforu i potasu malała. Zawartości przyswajalnych form
mikroelementów w glebie były ustabilizowane, natomiast poziom miedzi wzrastał. Stwierdzono wyższy odczyn oraz zawartości
magnezu, manganu, cynku i miedzi na obiekcie nienawadnianym. Zawartości fosforu, potasu, żelaza, boru, azotu ogólnego
i węgla organicznego w glebie nie różniły się istotnie pomiędzy obiektami nawadnianym i nienawadnianym.
The aim of investigation conducted in the years 2007-2012 was to estimate chemical properties in the light soil (reaction,
content of organic carbon, total nitrogen, available forms of phosphorus, potassium, magnesium and manganese, zinc, copper,
boron and iron) in organic crop rotation. The crop rotation covered following agricultural plant species: potato, rye,
oat, buckwheat and leguminous-cereal mixture (yellow lupine with oat). The source of nutrient components was: manure in
dose of 25 t.ha-1 applied before potato cultivation and manure in dose of 12,5 t.ha-1applied before oat cultivation, straw, biomass
of intercrop plants (field pea, white mustard, serradella) and carbonate lime. The irrigation was used on a half of the
area of experiment field in the highest sensitive period of water deficiency for plants. For irrigation of cereals, yellow lupine
with oat and buckwheat by spraying water was applied and for potatoes by using drip lines. The samples were taken
from soil layer 0 – 20 cm in autumn every year. The analysis of soil chemical properties was performed in laboratory of
Chemical Station. The improvement of soil reaction, stable level of total nitrogen and tendency to decrease organic carbon
content were stated. The content of magnesium in following years increased but phosphorus and potassium decreased. The
content of available forms of microelements in soil were stable, but level of copper increased. The higher soil reaction and
content of magnesium, manganese, zinc and copper on non irrigated object were stated. The content of phosphorus, potassium,
iron, boron, total nitrogen and organic carbon in the soil on the object non irrigated in comparison to irrigated one
was not significantly different