Ocena świadomości ekologicznej oraz postaw prośrodowiskowych wśród rolników ekologicznych i konwencjonalnch z województwa mazowieckiego Assessment of the ecological awareness and environmental attitudes among the organic and conventional farmers from the Mazovia Voivodeship
Celem niniejszej pracy była ocena oraz porównanie świadomości ekologicznej producentów rolnych gospodarujących metodami
ekologicznymi i konwencjonalnymi na terenie województwa mazowieckiego. Wyniki wskazują, że rolnicy prowadzący
konwencjonalne gospodarstwa mają niską świadomość ekologiczną na temat rolniczych źródeł zanieczyszczeń. Rolnicy
prowadzący ekologiczne gospodarstwa mają dość wysoką świadomość ekologiczną na temat rolniczych źródeł zanieczyszczeń,
jednak nie dotyczy to całej badanej grupy. Wielu rolników konwencjonalnych dostrzega korzyści środowiskowe związane
z gospodarowaniem ekologicznym, ale tylko niewielu jest zainteresowanych prowadzeniem takiego gospodarstwa.
Priorytetem powinna być edukacja ekologiczna, mająca na celu wzrost poziomu świadomości rolników ekologicznych
i konwencjonalnych. Dzięki temu możliwe będzie ograniczenie niewłaściwych praktyk stosowanych w rolnictwie. Rolnikom,
i którzy zdeklarują chęć przestawienia gospodarstwa konwencjonalnego na gospodarstwo ekologiczne, należy zapewnić
pomoc finansową i merytoryczną, świadczoną przez Ośrodki Doradztwa Rolniczego i instytucje państwowe.
The aim of the study was to evaluate and to compare the environmental awareness of the organic vs. conventional farmers
from the Mazovia Province. The results indicate that farmers running conventional farms have a low environmental awareness
of the agricultural sources of pollution. Farmers who run organic farms have relatively higher environmental awareness
of the agricultural sources of pollution, however, not all of them. Many conventional farmers see the environmental
benefits associated with the environmentally friendly management, but only few of them are interested in running such a
holding. Environmental education, designed to increase the awareness of organic and conventional farmers should be
treated with priority. This will help to reduce the improper agricultural practices. Farmers who wish to convert their farms
into organic method should be supported with the financial and substantial help, provided by the Agricultural Advisory
Centers and public institutions.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00