Participation of elements of cropping in the forming of the crop of glumiferous oats grown using traditional and organic systems Udział elementów plonowania w kształtowaniu plonu owsa oplewionego uprawianego w systemie konwencjonalnym i ekologicznym
A one factor field experiment was carried out under the Beskid Niski mountain conditions in order to determine the impact level of yielding components on differences in yields of glumiferous oats cultivated in a traditional and organic system. The obtained results showed that the number of panicles had the greatest impact on differences in grain yields of oats grown using the two studied systems. The impact of this element was 61.4%, which was almost three times greater than that of the mass of a thousand grains. Of all the components of grain yield structure, the quantity of grains in a wisp had the lowest impact on the decrease in the grain yield of oats cultivated in the organic system compared to the traditional system; this impact was 18.2%. An average grain yield of oats grown in the organic system was ca. 10% lower than that of oats grown in the traditional system.
W jednoczynnikowym doświadczeniu polowym przeprowadzonym w warunkach górskich Beskidu Niskiego badano udział elementów plonowania w kształtowaniu plonu owsa oplewionego wysiewanego w systemie konwencjonalnym i ekologicznym. W wyniku badań stwierdzono, iż największy wpływ na różnice w plonie ziarna owsa oplewionego uprawianego w badanych systemach rolniczych miała liczba wiech na powierzchni 1 m2. Oddziaływanie tej cechy wynosiło 61,4% i było blisko trzykrotnie większe niż masy tysiąca ziaren. Udział liczby ziaren w wiesze w zmniejszeniu plonu ziarna owsa uprawianego w systemie ekologicznym w stosunku do konwencjonalnego był najmniejszy ze wszystkich elementów struktury plonu ziarna i wynosił 18,2%. Średni plon ziarna owsa uprawianego w warunkach górskich w systemie ekologicznym w porównaniu do systemu konwencjonalnego był mniejszy o ok. 10%.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00