The paper presents the effect of the fermentation process on the values of shear stress in the sewage sludge pre-conditioned with ultrasonic field. The sludge samples were fermented in the glass flasks that represented the models of digester chamber. The values of shear stress and rheological models were determined for the fermented sludge. The study demonstrated an increase in shear stress values with the increase of velocity gradient. The highest values of these parameters were obtained for the sludge conditioned with the highest ultrasonic field intensity. The decrease of shear stress values was obtained after fermentation process.
Przedstawiono wyniki badań wpływu procesu fermentacji na wartości naprężeń stycznych wstępnie kondycjonowanych polem ultradźwiękowym osadów ściekowych. W procesie kondycjonowania wykorzystano trzy wartości natężenia fali pola ultradźwiękowego: 2,7; 3,2; 3,8 W/cm2. Wstępnie przygotowane próbki osadów poddawano procesowi fermentacji w kolbach szklanych stanowiących modele komór fermentacyjnych. Proces fermentacji prowadzono przez 10 dób. Dla przefermentowanych osadów wyznaczano wartości naprężeń oraz modele reologiczne. Badania wykazały wzrost wartości naprężeń wraz ze wzrostem gradientu prędkości. Najwyższe wartości uzyskano dla osadów kondycjonowanych przy najwyższym natężeniu pola UD. Fermentacja wpłynęła na obniżenie wartości naprężeń stycznych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00