Hydro-chemical and microbiological characterization of Lower Cretaceous waters in a semi-arid zone Beni-Ounif syncline, South-West of Algeria Hydrochemiczna i mikrobiologiczna charakterystyka wód dolnej kredy w półsuchej strefie synkliny Beni-Ounif w południowozachodniej Algierii
The article analyses the water quality of the Lower Cretaceous aquifer in the Beni-Ounif syncline. To this end, 42 samples
were taken for physico-chemical analysis and 28 for microbiological analysis in March, May and October 2017 from
14 sampling points. The results of physico-chemical analysis were processed by multi-variety statistical analysis methods:
principal component analysis (PCA) and hierarchical cluster analysis (HCA) coupled to hydro chemical methods: Piper
diagram.
The PCA allowed us to explore the connections between physico-chemical parameters and similarities between samples
and to identify the most appropriate physico-chemical elements to describe water quality.
The HCA allowed us to classify the sampling points according to the similarity between them and thus reduce them for
the next follow-up analysis.
Waters of the syncline are characterized by medium to low mineralization (320 < EC < 7600 μS∙cm–1 and 200 < RS <
4020 mg∙dm–3) and hardness of between 22 and 123°f. Only 19% of the samples show NO3 concentrations exceeding the
Algerian standards.
Microbiologically, the study reports the presence of bacteria: coliforms (<8 CFU∙0.1 dm–3), Streptococcus D (<1100
CFU∙0.1 dm–3), Clostridium sulphito-reducer of vegetative form (<90 CFU∙0.02 dm–3) and sporulate (<4 CFU∙0.02 dm–3),
total aerobic mesophilic flora at 22°C (<462 CFU∙0.001 dm–3) and at 37°C (<403 CFU∙0.001 dm–3). It must be noted that
no presence of thermo-tolerant coliforms is observed.
W artykule przedstawiono wyniki analizy jakości wody z poziomu wodonośnego dolnej kredy w synklinie Beni-Ounif.
W tym celu pobrano 42 próbki wody do analiz fizycznych i chemicznych oraz 28 próbek do analiz mikrobiologicznych
z 14 stanowisk w marcu, maju i październiku 2017 r. Wyniki analiz fizycznych i chemicznych przetworzono za pomocą
wieloczynnikowych metod statystycznych: analizy czynników głównych (PCA) i hierarchicznej analizy skupień (HCA)
połączonej z metodami hydrochemicznymi, z diagramem Pipera.
Analiza PCA umożliwiła zbadanie powiązań między parametrami fizycznymi i chemicznymi oraz podobieństwa między
próbkami, a także identyfikację parametrów najbardziej odpowiednich do opisu jakości wody.
Wykorzystując HCA, sklasyfikowano stanowiska według ich wzajemnego podobieństwa oraz zredukowano ich liczbę
do przyszłych analiz.
Wody synkliny charakteryzowały się małą do średniej mineralizacją (320 < EC < 7600 μS∙cm–1 i 200 < RS < 4020
mg∙dm–3) i twardością między 22 i 123°f. Tylko 19% próbek wykazywało stężenie azotanów przekraczające algierskie
normy. W badanych wodach stwierdzono obecność bakterii z grupy Coli (<8 jtk∙(0,1 dm3)–1), Streptococcus D (<1100
jtk∙(0,1 dm3)–1), wegetatywnych form (<90 jtk∙(0,02 dm3)–1) i przetrwalników (<4 jtk∙(0,02 dm3)–1) Clostridium oraz całkowitej
mezofilnej flory aerobowej w temperaturze 22°C (<462 jtk∙(0,001 dm3)–1) i 37°C (<403 jtk∙(0,001 dm3)–1). Należy
dodać, że nie stwierdzono obecności termoodpornych bakterii z grupy Coli.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00