Ocena właściwości smarnych wybranych paliw pochodzenia roślinnego i naftowego Assessment of lubricating properties of selected vegetable and kerosene fuels
W pracy przedstawiono wyniki badań smarności wybranych paliw naftowych oraz estrów metylowych oleju rzepakowego i rafinowanego oleju roślinnego. Właściwości smarne określono na podstawie oporów tarcia występujących w skojarzeniu tarciowym oraz temperatury paliwa. Z badań wynika, że paliwa pochodzenia roślinnego charakteryzują się lepszymi właściwościami smarnymi od paliw naftowych.
The paper presents the results of testing the lubricating properties of selected kerosene fuels and methyl esters of rape oil and refined vegetable oil. The lubricating properties were determined on the basis of frictional resistance occurring during friction test, and fuel temperature. It has been found that vegetable fuels are characterized by better lubricating properties compared to kerosene fuels.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00