Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany temperatury miazgi marchwiowej podczas procesu sonifikacji

Tytuł:
Zmiany temperatury miazgi marchwiowej podczas procesu sonifikacji
Temperature changes of carrot pulp during sonification
Autorzy:
Kobus, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/290717.pdf
Data publikacji:
2006
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
ultradźwięki
temperatura
miazga marchwiowa
ultrasounds
energy
temperature
carrot pulp
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2006, R. 10, nr 7(82), 7(82); 255-261
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki wstępnej obróbki ultradźwiękowej miazgi marchwiowej. Celem przeprowadzonych doświadczeń było zbadanie wpływu natężenia pola akustycznego na zmiany historii temperaturowej pulpy. Badaniami objęto dwie odmiany marchwi: Nanda i Nevis. Miazgę podawano obróbce ultradźwiękowej przez czas od 0 do 15 minut. W doświadczeniu użyto generatora ultradźwiękowego wytwarzającego falę o częstotliwości 20 kHz i natężeniu od 6,8 W/cm-2 do 22,4 W/cm-2. Otrzymane wyniki wskazują, że obróbka ultradźwiękowa może w znacznym stopniu przyczynić się do wzrostu temperatury miazgi warzywnej.

The study presents the results of preliminary ultrasound treatment of carrot pulp. The aim of the experiments was to analyse the influence of the intensity of acoustic field on temperature history of the pulp and to determine energy consumption during the sonification process. The research covered two varieties of carrot: Nanda and Nevis. Pulp underwent ultrasound treatment for 0 to 15 minutes. The obtained results indicate that ultrasound treatment may considerably increase the temperature of vegetable pulp.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies