The micromorphology of the epidermis as well as the anatomy
of the pericarp and fruit pedicle in Capsicum annuum L., cv.
‘Red Knight F1’, were studied using light and scanning electron
microscopy. The pericarp was found to consist of an epidermis
with strongly thickened outer walls, several layers of tangential
and angular collenchyma as well as multi-layered parenchyma
composed of cells of varying size in which very large lobed nuclei
were observed. Chromoplasts were found in the cells of the
above-mentioned tissues. The inner epidermis of the pericarp was
characterized by thick cell walls and numerous straight pits.
Among the tissues of the fruit pedicle, we observed epidermis
with numerous stomata, collenchyma, chlorenchyma with
very large intercellular spaces, small clusters of sclerenchyma,
secondary phloem and xylem as well live and dead cells of the
pith which were characterized by the presence of thin walls with
numerous pits. The structural traits of the pericarp of the red pepper
cultivar under study show adaptations to significantly reduced
transpiration, which is an important feature during storage. At the
same time, the strongly thickened and cutinized walls of the fruit
contribute to a reduction in its digestibility and impede nutrient
penetration in non-root feeding.
Przy zastosowaniu mikroskopii świetlnej oraz
skaningowej elektronowej badano mikromorfologię
epidermy oraz anatomię owocni i szypułki owoców
Capsicum annuum L. cv. ‘Red Knight F1’. Stwierdzono,
że owocnię tworzy epiderma o silnie zgrubiałych
ścianach zewnętrznych, kilka warstw kolenchymy
płatowej i kątowej oraz wielowarstwowa parenchyma
o zróżnicowanych pod względem wielkości komórkach,
w których obserwowano bardzo duże płatowate
jądra. W komórkach wymienionych tkanek występowały
chromoplasty. Wewnętrzna epiderma owocni
wyróżniała się grubymi ścianami komórek oraz licznymi
jamkami prostymi.
Wśród tkanek szypułki obserwowano epidermę
z licznymi aparatami szparkowymi, kolenchymę,
chlorenchymę z bardzo dużymi przestworami międzykomórkowymi,
niewielkie skupienia sklerenchymy,
wtórny floem i ksylem oraz martwe komórki rdzenia,
które charakteryzowały się obecnością cienkich ścian
z licznymi jamkami. Cechy budowy owocni badanej
odmiany papryki wskazują na przystosowania do
znacznego ograniczenia transpiracji, co stanowi ważną
cechę w czasie przechowywania. Równocześnie silnie
zgrubiałe i skutynizowane ściany owoców przyczyniają
się do zmniejszenia ich strawności.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00