The influence of selected agricultural factors on yield and content of some components of welsh onion (Allium fistulosum L.) "Sprint" Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych na wielkość plonu oraz wartość odżywczą cebuli siedmiolatki (Allium fistulosum L.) odmiany "Sprint"
The influence of three factors: sowing date (l0th April,
25th April, 10th May), sowing rate (4, 6, and 8 kg × ha-1), and row
spacing (20, 25, and 30 cm), on the quantity and quality of yield
of Welsh onion ‘Sprint’ was examined in the experiment. The
highest total and marketable yield were obtained when seeds
were sown on 25th April. An increase in sowing rates resulted in
a significant increase of yield. The highest total and marketable
yield were obtained at a sowing rate of 8 kg × ha-1. However, significantly
greater total and marketable yield were obtained at a
row distance of 20 cm. Dry matter content in Welsh onion yield
depended significantly on the sowing date and the part of the
plant. Plants obtained from seeds sown on 10th May contained
the highest content of dry matter. Significantly more dry matter
was in the pseudostems than in the leaves of Welsh onion.
However, higher L-ascorbic acid content was estimated in the
leaves. Welsh onion obtained from the earliest sowing date (10th
April) contained significantly the most reducing sugars. Welsh
onion obtained from seeds sown on 25th April was characterized
by the highest content of pyruvic acid.
W doświadczeniu badano wpływ trzech czynników:
terminu siewu nasion (10 i 25. kwietnia oraz
10. maja), normy siewu nasion (4, 6 i 8 kg × ha-1) oraz
odległości między rzędami uprawianych roślin (20, 25
i 30 cm) na wielkość i jakość plonu cebuli siedmiolatki
odmiany Sprint. Największy plon ogółem i plon handlowy
uzyskano, gdy nasiona wysiewano 25. kwietnia.
Wzrastające normy siewu nasion powodowały istotne
zwiększenie plonu. Największy plon ogółem i plon
handlowy zebrano przy zastosowaniu normy siewu
wynoszącej 8 kg × ha-1. Natomiast przy zastosowaniu
różnej odległości między rzędami uprawianych roślin,
istotnie większy plon ogółem i plon handlowy zebrano,
gdy rośliny uprawiano w rzędach co 20 cm. Zawartość
suchej masy w plonie siedmiolatki była istotnie
zależna od terminu siewu nasion oraz części rośliny.
Najwięcej suchej masy zawierały rośliny uprawiane
z siewu 10. maja. Porównując z kolei badane części
rośliny, istotnie więcej suchej masy oznaczono w cebulach
niż w szczypiorze. Większą zawartość kwasu
L-askorbinowego stwierdzono natomiast w szczypiorze.
Siedmiolatka uprawiana z najwcześniejszego
terminu siewu zawierała istotnie najwięcej cukrów redukujących.
Największą zawartość kwasu pirogronowego
stwierdzono w siedmiolatce uprawianej z siewu
nasion 25. kwietnia.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00