Dominant weeds in maize (Zea mays L.) cultivation and their competitiveness under conditions of various methods of weed control Chwasty dominujące w uprawie kukurydzy (Zea mays L.) i ich konkurencyjność w warunkach stosowania różnych metod regulacji zachwaszczenia
A field experiment was conducted in the years 2008-
2010 at the Research Station of the Faculty of Agricultural
Sciences, University of Life Sciences in Lublin, on brown soil
with a slightly acidic pH, a high content of available phosphorus
and potassium as well as an average magnesium content. The
experiment was set up in a random split-plot design with four
replications, with two methods for controlling weed infestation:
I. mechanical – weeding of inter-rows twice; II. chemical – the
herbicide Afalon Dyspersyjny 450 SC (a.i. linuron, 900 g×ha-1).
Next, potassium, calcium and magnesium contents were
determined in maize and in the dominant weed species. Based
on the dry weight yield of maize and the biomass of particular
weed species, nutrient uptake per hectare area was calculated.
The chemical method of weed control reduced both
the number and dry weight of weeds more than the mechanical
method. The dominant species in the maize crop were
Echinochloa crus-galli (L.) P. Beauv., Chenopodium album
L., Galinsoga parviflora Cav., and Cirsium arvense L. All the
weed species examined were more competitive than maize in
accumulating potassium, calcium and magnesium. Galinsoga
parviflora Cav. was the most competitive species with maize for
potassium, Cirsium arvense L. for calcium, and Chenopodium
album L. and Polygonum lapathifolium L. subsp. lapathifolium
for magnesium.
Weeds are serious competitors in taking up nutrients
relative to crop plants; their share in the total uptake of macroelements
from the soil by the maize crop and weeds together
was considerable and it averaged as follows: for K – 35%,
Ca – 27.3%, Mg –27.4%.
Doświadczenie polowe przeprowadzono w latach
2008-2010 w Stacji Doświadczalnej Wydziału
Nauk Rolniczych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
na glebie brunatnej o odczynie lekko kwaśnym,
o bardzo wysokiej zasobności w fosfor i potas oraz średniej
w magnez. Doświadczenie założono w układzie
losowanych podbloków, w czterech powtórzeniach,
uwzględniając dwie metody regulacji zachwaszczenia
kukurydzy: I. mechaniczna – dwukrotne opielanie międzyrzędzi;
II. chemiczna – herbicyd Afalon Dyspersyjny
450 EC (s.a. linuron, w dawce 900 g×ha-1).
W kukurydzy i dominujących gatunkach chwastów
oznaczono zawartość potasu, wapnia i magnezu.
Na podstawie plonu suchej masy kukurydzy oraz biomasy
poszczególnych gatunków chwastów wyliczono
pobranie składników z powierzchni 1 ha.
Chemiczna metoda regulacji zachwaszczenia
ograniczała bardziej zarówno liczbę jak i suchą masę
chwastów w porównaniu do zabiegów mechanicznych.
Gatunkami dominującymi w uprawie kukurydzy były:
Echinochloa crus-galli (L.) P Beauv., Chenopodium
album L., Galinsoga parviflora Cav. i Cirsium arvense
L. Wszystkie badane gatunki chwastów były bardziej
konkurencyjne w gromadzeniu potasu, wapnia
i magnezu niż rośliny kukurydzy. Gatunkiem najsilniej
konkurującym o potas była Galinsoga parviflora Cav.,
o wapń – Cirsium arvense L., zaś o magnez – Chenopodium
album L. i Polygonum lapathifolium L subsp.
lapathifolium. Chwasty są groźnymi konkurentami
w pobieraniu składników pokarmowych w stosunku
do roślin uprawnych, ich udział w ogólnym pobraniu
makroelementów z gleby przez łan kukurydzy był
znaczny i wynosił średnio dla K – 35%, Ca – 27,3%,
Mg –27,4%.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00