The impact of humic acid fractions on swelling and germination of ‘Progres’ and ‘Nawiko’ soybean seeds under salt and water deficit stresses Wpływ frakcji kwasów huminowych na proces pęcznienia i kiełkowanie nasion soi odmian 'Progres' i 'Nawiko' w warunkach stresu solnego i stresu spowodowanego deficytem wody
A laboratory research was carried out to examine the impact of humic acids (HA)
on swelling and germination of ‘Nawiko’ and ‘Progres’ soybean seeds under salt
stress (50 mM dm−3 NaCl) and water deficit stress (−0.5 MPa) induced by polyethylene
glycol (PEG) 6000. HA in the form of a dry preparation was obtained from peat
using the IHSS method. Tests on swelling and germination used non-fractionate
preparation (NFHA) and two of its molecular fractions obtained using Millipore
filters with a 30 kDa cut-off point. This enabled us to obtain two fractions: with a
higher molecular weight, above 30 kDa (HMHA), and a lower molecular weight,
below 30 kDa (LMHA). The carbon concentration in HA solutions, used in all
tests, was 0.005 g CHA dm−3. The results showed that HA mitigate the negative impact
of salinity and water deficit on swelling and germination of soybean seeds.
Przeprowadzono badania laboratoryjne nad wpływem kwasów huminowych (HA) na proces
pęcznienia i kiełkowania nasion soi odmian ‘Nawiko’ i ‘Progres’ w warunkach stresu solnego
(50 mM dm−3 NaCl) i stresu spowodowanego deficytem wody (−0.5 MPa), w wyniku zastosowania
glikolu polietylenowego (PEG) 6000. HA uzyskano z torfu metodą IHSS w postaci
suchego preparatu. W doświadczeniach z pęcznieniem i kiełkowaniem użyto preparatu nierozfrakcjonowanego
(HANF) oraz dwóch jego frakcji cząsteczkowych, uzyskanych za pomocą
filtrów Milipore o punkcie odcięcia 30 kDa: frakcję o masach cząsteczkowych większych od 30
kDa – HHA oraz frakcję o masach mniejszych od 30 kDa – LHA. Stężenie węgla w roztworach
HA, we wszystkich doświadczeniach, wynosiło 0.005 gCKH dm−3. Otrzymane wyniki wskazują,
że HA łagodzą negatywny wpływ stresu zasolenia i stresu spowodowanego deficytem wody na
proces pęcznienia i kiełkowania nasion soi odmian ‘Nawiko’ i ‘Progres’.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00